Lygten 16 - Københavns Erhvervsakademi

Fra kontorbyggeri til højteknologisk undervisningsmiljø

I forbindelse med omstrukturering har Københavns Erhvervsakademi samlet alle tekniske uddannelser på Lygten 16. Bygningerne fra hhv. 1977 og 1993 er oprindelig opført som kontorbyggeri, men er nu transformeret til et moderne undervisningsmiljø med fokus på teori såvel som praksis. Ombygningen danner ramme om et dynamisk, højteknologisk værksteds- og undervisningshus, med de nyeste teknologier som grundlag for at kunne tilbyde undervisning af den højeste kvalitet.

Projektet er udført med gennemgående nye installationer, ikke blot for at skabe et godt og fremtidssikret indeklima, men også som inspirator og læringselement på uddannelserne.
Projektet er tænkt som et levende værksted, hvor de studerende kan arbejde og lære af bygningens fysisk - synlige installationer og mulighed for adgang til anlæg, er blevet et element i den praktiske undervisning på de tekniske uddannelser.

I forbindelse med projektet er kælderen omdannet fra depotrum til undervisningsrum og værksteder. De nye rammer i kælderen er blevet integreret i studie- og undervisningsmiljøet ved etablering af en ny forbindelsestrappe i husets hjerte – atriummet. Atriummet fungerer som Open Learning - et uformelt socialt- og fagligt mødested, for både studerende og vejledere. Herfra er der adgang til alle baghusets undervisningsrum, nye tekøkkener og toiletforhold.

Alle undervisningsrum er disponeret iht. typiske holdstørrelser og med generalitet og fleksibilitet mellem rummene for en fremtidssikret og robust anvendelse. Transparens mellem undervisningsrum og fælles arealer bidrager til åbenhed og understøtter et dynamisk hus, hvor både sociale- og faglige fællesskaber er vigtige.

Udvendigt er facaden istandsat og der er udskiftet vinduer med energibesparende termoruder og indbygget solafskærmning.

Karlsson arkitekter har stået i spidsen for projektudviklingen herunder forundersøgelser, brugerprocessen, indretningsforslag, myndighedsprojekt og -kontakt, dispositionsforslag, projektforslag, hovedprojektering, udbud samt byggeledelse og tilsyn.

Projektet indeholder endvidere en ny toetagers mellembygning, som sammenbygger forhus og baghuset på begge etager. Mellembygningen er giver mulighed for at skabe nye sammenhænge mellem funktioner, og bidrage til et bedre og mere optimalt flow på tværs af uddannelserne. Projektet er myndighedsgodkendt til udførelse i senere etape.

Mad ud af huset

I forhuset er det eksisterende anretterkøkken udvidet til produktionskøkken med kapacitet på 150 daglige serveringer med henblik på at kunne servere morgenmad og frokost for de studerende, men også med mulighed for at køkkenet kan levere mad ud af huset.

 

 

 

PROJEKTTEAM Karlsson arkitekter (Totalrådgiver), Niras (ingeniører)

BYGHERRE KEA – Københavns Erhvervsakademi

LOKALITET København, Danmark

PROGRAM Totalrådgiver for KEA - Københavns Erhvervsakademi, transformation af kontorbyggeri til moderne undervisningsmiljø

AREAL 7 000 m²

STATUS Indviet 2021