Pilotprojekt demensX

Pilotprojekt om fremtidens ældre- og demensboliger

Vi har i arbejdet med demensX forsøgt at fokusere på de særlige forudsætninger, som gælder for aldring med demens og omsætte det i en række strategier og temaer, som vi mener det vil være værdiskabende at arbejde videre med.

Med det udgangspunkt, har vi tegnet og beskrevet et eksempel på hvordan et pilotprojekt til fremtidens ældre/demensboliger og aktivitetssteder kunne organiseres og indrettes – og bruges. 

Referencerne er enkle og fra det almindelig liv  –  familie, venner. Hus, køkken, bryggers, soveværelse. Have og terrasse, græs, træer og fugle. Blå himmel og sol, regn og slud.

Disponeret omkring en gårdhave

Vi foreslår en bo-enhed for 6-12 mennesker samt personale. Disponeret enkelt med fordelings – spise- og opholdsarealer omkring en indre gårdhave. 

Åbent spisekøkken med udgang til gårdhaven

Tyngdepunktet i fællesarealerne er det åbne spisekøkken, hvor beboere og personale kan lave mad sammen. Indretningen er enkel men også fleksibel – køkkenets er et fritstående arbejdsbord, hvor der kan arbejdes fra flere sider. Langs væggene indrettes skabe med glaslåger for køkkenets brugsgenstande. Den løse møblering af mindre borde som stilles i grupper eller samlet. Enkelte bløde nicher. 

Bryggersindgang

Indgangen er udformet overskueligt og praktisk som et bryggers med garderobe for overtøj, fortøj, værktøj, sportsudstyr ect.  – ligesom derhjemme… Ligeledes vaskemaskine og tørretumbler. Indrettes langs væggene i adskilte nicher med glaslåger og  tydelig funktionsmarkering. I midten en rar bænk… 

Værelserne

Alle værelser er overskuelige og med gode proportioner. Glasfacaden giver masser af dagslys og udsigt til haverne mellem husene. En bred og kraftig glasdør giver adgang til en lille privat afgrænset terrasse. Et gennemgående gardin giver mulighed for at skabe privathed og intimitet i rummet om aftenen. Rummets form følger bygningens karakteristiske saddeltag og små tagvinduer giver et varieret lys- og solindfald gennem dagen. 

Badeværelse

Badeværelset er enkelt disponeret og indrettet med let anvendelig sanitet. Glasdøre mellem ophold og badeværelse gør det nemt at orientere.

Opholdsnicher

Små udestuer skyder sig ind i gårdhaven og danner nicher for ophold i tæt kontakt med vind og vejr, plante- og dyreliv. 

Gårdhaven

Et frodigt uderum med træer, bunddække og praktiske belægninger for ophold.  Flere udgange fra bla. køkken- og spiseområde. Sammensat flora som følger årets gang og giver farve og oplevelse til de omkringliggende fællesarealer. Mulighed for at plante og passe i det små. 
Træer og små bassiner tiltrækker fugleliv.  

Materialer

Enkle gode  materialer – lyse plankegulve i fællesarealer og værelser,  varme og varierede farver på vægge og døre. Træfinerpaneler med akustisk dæmpning på vægge og lofter i fællesarealer.  

Dagslys

Glaspartier fra gulv til loft skaber kontakt mellem inde – og udearealer og laver solens og himlens skiftende lys skabe stemning og karakter i alle rum. 
Et let udvendigt espalier op til ca. 1 meter (som et stakit) skaber rumlig klarhed. 
Lette gardiner giver mulighed for at skærme om aftenen eller i forbindelse med særlige aktiviteter. 

Kunstlys

Et dynamisk kunstlys medmulighed for at skabe variation i både farve, styrke og design. Hermed kan lyset bruges til at tydeliggøre aktiviteter, wayfinding og ikke mindst understøtte døgnets rytme. Men lyset kan også bruges til at skabe særlige stemninger og oplevelser f. eks. solopgang eller nedgang, bevægelse og meget, meget andet. 

Læs mere:

 

 

PROJEKTTEAM Karlsson arkitekter
Rune Fjord Studio, YOKE, Hjerne & Sundhed

LOKALITET hvor som helst i Danmark

PROGRAM boliger til ældre med demens

AREAL  ca 4000 m²

STATUS pilotprojekt, 2018